Ett av AlphaCE:s nyare uppdrag från Arbetsförmedlingen heter Meritportföljen.
Bashir Firsson, en av våra kollegor som med stor entusiasm tagit sig an uppdraget, berättar mer.
En merit är en erfarenhet eller en kunskap som anses vara värdefull för ett visst yrke eller en viss bransch. Önskar man arbeta som läkare är det meriterande att ha arbetat inom eller studerat medicin tidigare. Söker man jobb i en musikaffär eller som pianist behövs kanske andra kvaliteter, till exempel att kunna läsa noter. Uppdraget Meritportföljen gör en riktad insats för att snabbt och effektivt sammanställa en dokumentation som visar vad våra deltagare går för i konkurrensen om jobben.
Sedan april har Bashir Firsson, stationerad på kontoret i Borlänge, arbetat i Meritportföljen. Tillsammans med ett antal kollegor på andra AlphaCE-kontor i landet tar han sig an ett uppdrag som väsentligt skiljer sig från till exempel Stöd och matchning, Svenska för invandrare eller Grundläggande moduler…
– Inom Meritportföljen pratar man aldrig om praktik. Istället hjälper vi deltagarna att hitta en arbetsplats för att låta validera eller yrkesbedöma sina kunskaper och sitt handlag inom ett särskilt yrke eller en särskild bransch. Det heter just Yrkesbedömning eller Validering, och aktiviteten är betydligt kortare än en vanlig praktik. Inom Grundläggande moduler, till exempel, erbjuds många deltagare att göra praktik inom ett område som är helt nytt för deltagaren. Så är inte tanken inom Meritportföljen, där vi tvärtom vill ge deltagaren chansen att visa vad hon eller han redan kan sedan tidigare, förklarar Bashir.
För att lyckas så bra som möjligt
Många deltagare som anvisas till AlphaCE har bott i Sverige endast en kortare tid. Somliga har lämnat ett annat land under mer eller mindre pressande omständigheter. Även om man har arbetat i hela sitt yrkesverksamma liv – som snickare, sömmerska, kock, stenhuggare, festfotograf, tandtekniker eller skilsmässoadvokat – står man sig slätt i konkurrensen på den svenska arbetsmarknaden om man inte kan styrka sin yrkesbakgrund på ett tillförlitligt sätt.
Det är här Meritportföljen kommer in i bilden!
– Människor som flyr från andra länder har inte alltid möjlighet att ta med sig skolbetyg, examensbevis, diplom, arbetsgivarintyg eller motsvarande. Även om man lyckats ta med sig olika dokument är de sannolikt skrivna på hemspråket. I Meritportföljen hjälper vi till att anpassa den arbetssökandes handlingar för den svenska arbetsmarknaden och i de fall där handlingar saknas hjälper vi till att skapa nya från grunden, berättar Bashir.
För att lyckas så bra som möjligt inom uppdraget samarbetar Bashir gärna med AlphaCE-kollegor i andra delar av landet. Samarbetet kan bestå i något så enkelt som ett mail eller ett telefonsamtal till någon som arbetar inom samma uppdrag, på en annan ort. ”Har du några bra kontakter?”, ”Vad tror du om utbildning för den här deltagaren?”, ”Hur skulle du ha gjort i det här fallet?”
– Jag försöker vara så flexibel som möjligt och även arbeta utanför huset. Det är viktigt att knyta nya, bra företagskontakter. De allra flesta arbetsgivare är positivt inställda till att låta deltagare få sin kompetens prövad under några dagar, utan att någon ekonomisk kompensation utgår för arbetsgivarens del. Ibland har företaget redan praktikanter och kan inte ta emot fler för tillfället. Alla är heller inte klara över skillnaden mellan vanlig praktik och validering eller yrkesbedömning. Tydlighet och timing är därför väldigt viktigt inom det här uppdraget!
– I Borlänge har vi hittat yrkesbedömning inom yrkena frisör, fotograf och bilplåtslagare, bland annat. En deltagare som kom till oss i början av sommaren har idag en fast tjänst som snickare på ett byggföretag. Han hade en mångårig erfarenhet inom bygg, men inga papper som styrkte hans goda handlag med hammaren och vinkelslipen med sig till Sverige från Syrien…
Aktiva och villiga
Meritportföljen delas in i fyra moduler. Alla deltagare deltar inte alla moduler, utan i samråd med Arbetsförmedlingen bestämmer handledaren vilka moduler som är lämpliga. Alla deltagare genomgår, initialt, en kartläggning av sina kunskaper och kompetenser, personliga egenskaper och önskemål. Härvidlag har Meritportföljen med andra ord mycket gemensamt med våra andra uppdrag. Man får också tidigt hjälp med att skriva CV och personligt brev, om så behövs, och en utbildad Studie- och yrkesvägledare kan vid behov informera om olika vägar att gå för att nå sina mål.
– När kartläggningen är gjord försöker jag hitta lämplig plats för validering eller yrkesbedömning. Det gör jag genom att googla, ringa runt och besöka olika företag. Validering är mer strikt och utförs inte sällan enligt mallar skapade av branschorganisationerna själva. Yrkesbedömning innebär i praktiken att en handledare på en arbetsplats, vilken som helst, under några få dagar styrker den sökandes kunnande och kompetens inom yrket. När vi hittat en arbetsplats som verkar lämplig och där man vill ta sig an en deltagare för det här ändamålet beslutar Arbetsförmedlingen om arbetsplatsen är lämplig eller inte, detta för att det hela ska gå seriöst och värdigt till. Det har fungerat väldigt bra! menar Bashir.
Valideringen eller Yrkesbedömningen resulterar sedan i en kortfattad och tydlig dokumentation, där handledaren på arbetsplatsen i fråga ger sitt utlåtande om deltagarens förutsättningar att jobba inom aktuellt yrke.
– Jag trivs väldigt bra i det här uppdraget! Vi får in många aktiva och arbetsvilliga deltagare! Om språkkunskaper saknas diskuterar vi möjligheterna att först förstärka svenskan. Tips och råd kan jag också få från vår Account Manager, som arbetar med AlphaCE:s arbetsgivarkontakter.
Det går inte att ta miste på belåtenheten i Bashirs ton när han, avslutningsvis, tillägger:
– Som det ser ut kommer en av våra senaste deltagare inom kort att få jobb på en frisörsalong.